En möbelklassiker på önskelistan – Wegners Y-stol

Hans J. Wegner har designat många möbler genom tiderna, men Y-stolen (CH24) är nog mest känd. Stolen började produceras hos Carl Hansen & Søn 1950 och var den första av Wegners stolar som blev massproducerade. Än idag är den en av de mest efterfrågade möbelklassikerna på marknaden.

hans-j-wegner-y-stolHans J. Wegner var förhållandevis okänd när han 1949 inleder ett samarbete med möbelproducenten Carl Hansen & Søn. Den dåvarande administrative direktören Holger Hansen och hans säljare Ejvind Kold Kristensen blev genast förtjusta i Wegners luftiga möbeldesign. Just lätthet ansågs vara precis vad efterkrigstidens danskar behövde efter krigsårens tunga och bastanta möbler.

bo-laget_880-590_9

Y-Stolen kom att se världens ljus som en av fyra stolmodeller som Wegner fick i uppgift att designa, en stol som är både lätt, elegant och bekväm. Stolen fick sitt namn från den karakteristiska ”Y” formade ryggen.

Y-stolen kom att bli en stor utmaning att producera. Under tre veckor innan själva produktionen skulle börja flyttar Wegner in hos familjen Hansen för att i lugn och ro kunna finputsa designen. Wegner önskade under inga omständigheter att kompromissa med stolens vackra uttryck och komfort. Stolen kan verka enkel, men den ska gå igenom mer än hundra led innan den är färdig. De flesta av processerna är gediget hantverk, Wegners sinne för detaljer lämnade nämligen inget åt slumpen. Ryggen är tillverkad av böjträ som ångats till rätt form och därefter passat ihop med de andra delarna. Den lilla böjen på stolens bakben är noga utprovad för att stolen ska vara både vacker och hållbar. Samtliga trädetaljer är än idag handputsade och sitsen flätad av 120 meter papperssnöre.

y-stolar_0

Y-stolen är en riktig klassiker, ett hantverk som aldrig går ur tiden. En stol som står högt upp på vår önskelista, som vi nog får spara till under många år. Men vad gör det när man har något så vackert att se fram emot. Hans J. Wegners Y-stol var det alltså.

Källor: Flot Rum, Larsson Furniture, Olsson & Gerthel 

 

 

 

Annonser

5 thoughts on “En möbelklassiker på önskelistan – Wegners Y-stol

  1. Det finns ju vissa såna där designklassiker som är värda att vänta på. Tidlösa och vackra.
    Jag visste inte om det där med produktionen, det var intressant att läsa!

    Kramen

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s