Vissa saker var nog bättre förr. Som våffeljärn till exempel. Stöpta i gjutjärn med den bästa formen. Visst, tunga och klumpiga, men oj så goda våfflor det blir! Det här är mormors våffeljärn, gjort för att hanteras på vedspisen. Med djupa mönster som gör plats för mycket sylt och grädde. Ett våffeljärn som man får vända efter halva tiden för att våfflorna ska få färg på båda sidorna. Som ger en perfekt yta med smak av smör. Ett våffeljärn som fungerar att använda så länge vi inte har en glaskeramikhäll på vår spis. Eller, man kan nog använda den då med, fast med största försiktighet.
Gräddade våfflor häromdagen. Frasvåfflor med lättvispad grädde och hemkokt blåbärssylt. På köpta bär, men ändå. Bästa! Det mest praktiska fikat som kan varieras i all oändlighet. Sylt och grädde eller gräddfil, röd lök och löjrom. Det är bara att testa sig fram. Ibland funderar jag på skillnaden mellan Sverige och Norge då det gäller våfflor. I Norge hittar du en våffelstuga bakom varje krön, mitt i skogen eller högt uppe på Galdhöpiggen. Ingen tur uten vafler! Visst har vi kaféer som serverar våfflor här i Sverige också, men absolut inte i samma utsträckning. Det är liksom lite omodernt. Men våfflor kan aldrig bli omodernt enligt min mening, men så är jag ju halvnorsk 😉
Våfflor är omodernt…Aldrig tänker jag! Det är bland det godaste jag vet=))
Med grädde och blåbärssylt, då är jag nöjd!
Kram Hannis
Men eller hur! Blåbärssylt och grädde är den bästa kombinationen 🙂
Kram!
Våfflor så gott. Nu blev jag sugen. Härligt att man kan använda ett så fint gammalt järn. Ha en fin dag Kram Pernilla
Visst är det! Blir liksom en helt annan yta än med teflon.
Ha en fin kväll!
Kram!
Våfflor är ju så gott, jag själv äter gärna det men creme freche, rödlök, avoccado, räkor och kaviar. Riktigt gott det 🙂
Kram Linda
Det lät smarrigt! Måste testas 🙂
Kram!
Jag gillar med våfflor, självklart!
Men just i dag har jag tänkt att jag måste dra ner på godsakerna, det varnas ju överallt för det där hemska sockret….
Ja de där varningarna… Jag tror på sunt förnuft, att äta allt med måtta. Inte på att helt utesluta något bara där för att kvällsblaskorna just den här veckan varnar. Lyssna på sin kropp liksom 🙂
Ha en finfin kväll!
Kram!
Så fint järn du har. Jag har mormors gamla järn. Det gräddas såå goda våfflor i det. Jag gjorde pizzavåfflor i helgen. Receptet hittar du på bloggen. Kram Anita
Vilket spännande recept du har på din blogg! Måste testa någon gång 🙂
Kram!
Åh sånn vaffeljern har min mormor også – og vet du hva? Det er de beste vaflene ever ♥
Men visst blir det! Gamla våffeljärn rules!
Kram ♥
Og med multebær, så er det ikke til at komme udenom. Dejligt gammelt mormor jern. Kram!
Ooo ja! Det är supergott det med!
Kram!
Jamen självklart måste våfflor gräddas på ett hederligt gammalt Skeppshult anno 1906! Åt pipsvängen med moderniteter på det planet! 🙂