Upsala-Ekeby.

Då jag har ett stort intresse för designhistoria så tänkte jag presentera några av mina favoriter här på bloggen Först ut är keramik från Upsala-Ekeby, något som fortfarande går att hitta på loppisar till ett rimligt pris. Det man oftast snubblar över är den grön- och vitglaserade Upsala-Ekebykeramiken från 30-, 40- och 50-talen. Keramik i rena, geometriska former, som av kritikerna kallades för ”en sträng och måttfull formgivning”. Det låter något det, eller hur?!

ekebyuppstallning

Upsala-Ekeby AB bildades 1886 för att producera tegel och kakel. Ett år senare började man också tillverka keramik. I takt med industrialiseringen blev föremål av porslin allt billigare. Från att ha varit samlarobjekt och lyxartiklar blev porslinet en massproducerad förbrukningsvara, snart kunde alla ha porslinstallrikar och små porslinshundar i finrummet. På 1910-talet kopierade man fortfarande utländska keramiska produkter, men Hemutställningen 1917 på Liljevalchs ledde till att UE började anställa egna konstnärer.

affisch

Hemutställningen 1917 på Liljevalchs konsthall i Stockholm var en reaktion på massproducerandet av varor och föremål, och det som ansågs vara en ”allmän förfulning”. Utställningen arrangerades av Svenska Slöjdföreningen (numera Svensk Form). Slagordet ”Vackrare vardagsvara“ fick stor genomslagskraft. Slöjdföreningens ordförande Gregor Paulsson ville att konsten skulle föras in i fabrikerna, konstnärerna och industrin skulle samarbeta. Målet var att alla skulle få tillgång till vackra ting med genomtänkt formgivning.

_54T3140]

Tillverkningen av hushålls- och konstkeramik blev med tiden framgångsrik och Upsala-Ekeby hade ett flertal skickliga formgivare och keramiker som ytterligare ökade tillverkningens popularitet och status. Allt gods vid Upsala-Ekeby var lergods av lera som fanns nära fabriken. Upsala-Ekeby förkortades ofta med ett ”UE” under godset i fråga, eller med endast ordet ”Ekeby”.

stamps

Vi har några godbitar från Upsala-Ekeby här hemma. Gunillakrukan kommer från min mormor, tyvärr saknar den sitt svarta originalfat. Den designades på 1950-talet av Bertil Nilsson. De fina art decovaserna i kopparoxidglasyr har vi ärvt efter svärmor, de är troligtvis (stämplarna är svårtydda) designade på 1930-talet av en av UE:s främsta formgivare, Anna-Lisa Thomson.

UE1

Man kan också roa sig med att jämföra en internationell designer som nu kommer starkt på den svenska marknaden, Jonathan Adler, med Upsala-Ekebys Anna-Lisa Thomson. Här är det väldigt lätt att se många likheter, organiska mönster som kombineras med mjuka former i föremål som verkligen pryder sin plats. Den största skillnaden är att Adlers vas kostar 1.500 kronor medan UE:s vas kostar 200 kronor. Så dagens loppistips får nog bli att hålla ögonen öppna efter vaser och krukor från Upsala-Ekeby och samtidigt värna om ett svenskt designarv.

collage

Textkällor: Wikipedia, Kerstin Björn  Bildkällor: Uppsala kommun, Antikvärlden, Jonathan Adler

Annonser

8 thoughts on “Upsala-Ekeby.

  • Är konstvetare i grunden, det i kombination med ett stort intresse för konsthantverk och design gör att jag nog har en del kunskap som vill ut. Lite nörderier så där 😉
   Ha en finfin fortsatt trettondag du med!

 1. Der er så meget historie i de ting, som er formgivet og som er omkring os i vores liv. Tit historie vi ikke kender til. Dejligt at du giver en indføring i noget af design og form og ikke mindst den kulturelle historie omkring f.eks. tegl og keramik fabrik. Tak for at du gav mig noget historie.. Glæder mig til at kigge på lopper i Sverige. (c: Kram.

  • Precis! Det är så lätt att glömma historien bakom. Så bra att du fick lite nya verktyg att använda på dina svenska loppisrundor 🙂 God jakt!
   Kram!

 2. Fantastiskt inlägg. Äger också ett gäng UE men är också måttligt förtjust i Alingsåskeramik;) Tack för en mycket trevlig läsning.

  Fantastiskt syrum du har, jag har också ett ”pysselrum” här hemma, fast där är just nu totalkaos. Men Kaos föder kreativitet heter det väl;)

  Vackert bidrag du lämnat till utmaningen också.

  Nu önskar jag dig en härlig dag
  Kram
  Annie

  • Tack snälla! Alingsåskeramik, här blev jag tvungen att googla 😉 Fina grejor det med! Pysselrum ska vara kaosartade, är de för välstädade kan man ju tro att ingen pysslar där!
   Ha en fortsatt finfin kväll!
   Kramis!

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s