Jag klarade det!

vort_winner

Japp! Har löst gåtan med det fluffiga, smakrika vörtbrödet. Stolt som en tupp är jag. Mannen har mumsat i sig flera skivor och utbrast spontant att det var det godaste vörtbrödet han ätit på flera år. Har man gjort något bra så måste man ju dela med sig av sina lärdomar. Så här kommer receptet på det godaste vörtbrödet på länge.

Supergott vörtbröd, 2 stycken

100 gram smör
3 dl mjölk
3 dl porter
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 tsk malda nejlikor
45 g vörtmix (en halv påse)
1,5 tsk mald ingefära
1 tsk mald pomerans
1,5 dl mörk sirap
1 dl russin, blötlagda
12-14 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
1 msk sirap blandat med 1 msk vatten till pensling

Gör så här :
1. Sätt ugnen på 200°. Blötlägg russinen. Smält smöret, häll i mjölken och portern och värm upp till fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätskan, sirap, kryddor och salt. Sila av de blötlagda russinen och blanda ner. Häll i mjölet , lite i taget tills degen släpper kanterna och blir smidig. Gör hellre en lite lösare deg så får du saftigare bröd.
3. Låt jäsa i bunken under bakduk i cirka 60 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Dela upp den i två delar som du formar till två bröd.
4. Låt låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Skär några skåror i brödet innan gräddning.
5. Grädda i nedre halvan av ugnen i cirka 35 minuter. Efter 15 minuter kan du lägga lite folie över så att bröden inte blir för mörka. Ta ut ur ugnen och pensla med sirapsvatten. Låt svalna under bakduk.

Undvik att äta upp allt på en gång, men om du skulle göra det ändå så är det helt okej!

Annonser

3 thoughts on “Jag klarade det!

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s