Decemberutmaning: H som i Hembakat.

tekakor

När man bor mitt i myllan är det inte bara att svänga inom affären när man vill ha färska frallor på söndagsmorgonen. Här får man baka själv. Dagens inlägg i Tatjanis Decemberutmaning är därför H som i Hembakat.

Jag bakar ofta, flera gånger i veckan. Sällan eller aldrig använder jag recept, utan går mest på känn. Har jag gott om tid så får det bli långjästa degar med hälften så mycket jäst, lösa degar som blir till saftiga bröd. Men när man vaknar på söndagsmorgonen och inser att brödet är slut, då är de här tekakorna suveräna. Det finns nämligen två sätt att göra dessa på: snabbsättet och lite mer tid-sättet, helt beroende av hur hungrig man är. I vilket fall som helst, här kommer receptet på oemotståndligt fluffiga tekakor, mer tid-sättet inom parantes.

Tekakor 16-20 st

100 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream

Gör så här :
Smält smöret, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig.
Låt jäsa i cirka 15 (40) minuter , dela upp degen i 16-20 delar och rulla runda bollar som du sedan plattar till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5 (15) minuter.
Grädda  i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Sedan är det bara att njuta med smör, ost och gärna lite honung.

logga600bredd

Annonser

4 thoughts on “Decemberutmaning: H som i Hembakat.

  1. Pingback: Söndagsbild v. 8 | Från myllan

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s