Det där med soffkuddar.

soffkuddar1Nya soffkuddar är väl något av det enklaste sättet att förnya sitt vardagsrum. Har man dessutom, som vi, en vit soffa så kan förändringen bli riktigt stor. Så här vintertid får jag ofta ett behov av att murra ner färgerna lite, grått, svart och brunt känns rätt. Jag syr alltid mina kuddar själv, både för att det är så enkelt och för att då kan man få de precis som man vill. Och det vill man.

Häromdagen så kom känslan, den som säger till att det är dags för nya kuddar. Då är det bara att ta en tur till sitt tygförråd för att se om något passar. Det gjorde det.  Grått linne, toile de jouy och ett mönstrat med björkstammar rotades fram. Den här gången tänkte jag att jag skulle skoja till det lite, så jag satt helt enkelt på en röd flärp på den i övrigt klassiska toile-kudden.

kudde_tagNär jag syr kuddar brukar jag ofta göra det på ”örngottssättet”, det vill säga jag klipper en bit av tyget som sedan viks ihop som ett örngott. På det här sättet slipper man bråka med dragkedjor, knappar eller rent utav handsöm (hu!). Jag har gjort en snabb skiss på hur jag gör, om någon skulle vara sugen på att testa. Gör det, alla behöver ett överskott av kuddar! Så här gör jag:

kudde1. Ett tyg är ofta mellan 140-150 cm brett, klipp en remsa som är 55 cm. Fålla kortsidorna.

2. Vik ihop remsan från båda hållen, tänk på att fållens avigsida ska vara utåt. Se till att den ihopvikta tygbiten är 55 x 55 cm.

3. Sy ihop de två sidor som är öppna. Vänd kudden så att avigsidan kommer inåt. Klart

4. Om man vill lyxa till det lite så kan man sy en söm runt kanten så att kudden får ”vingar”. Sy i så fall en söm 1,5 cm in på kudden.

Gå nu och sy lite kuddar!

Annonser

5 thoughts on “Det där med soffkuddar.

 1. Just detta har jag funderat på att ge mig på i det sista. Jag är ingen skräddare direkt, men jag kan hantera en symaskin & utföra enklare söm *haha*
  Jag har så pass tro på mig själv att jag tror jag kan sy kudd fodral också *juhuuu*

  Så var det så att jag h.a.d.e en billig men fungerande symaskin, så tappade jag bort symaskin-pedalen & då vi flyttade till förra stället kastade vi symaskinen…. Men vet du vad som dök upp i en låda här? Jo p-e-d-a-l-e-n!!!

  IKEA (tror jag det var) hade några billiga symaskiner, dom kanske duger till kuddfodral?

  Jag har nämligen lust att köpa tyg från Svenskt tenn & sy av (Otippat va!!?)

  Kram o stora inspirationskälla

  • Typiskt! Jag är specialist på att ”städa undan” saker… som dyker upp flera år senare. Kuddfodral fixar alla, bara ett par raka sömmar och lite sicksack. Om du ska köpa en ny symaskin så rekommenderar jag att köpa en begagnad och renoverad Husqvarna från 70-talet, riktigt bra maskin för en billig peng. Har gjort misstaget med billig symaskin själv, gör inte om det. Det blir tusen gånger mer besvärligt att sy, trådar som trasslar och nålar som går av. Nu har jag en Viking Emerald 116 som jag fick av mannen när jag fyllde 40, superbra maskin som alltid fungerar!

   Och du, klart du ska köpa tyg från Svenskt Tenn. Vilka fina kuddar det kommer att bli!

   Kram min kära bloggmentor!

 2. Pingback: Ett kvällsryck med potatistryck | Från myllan

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s